independence-of-catalonia-2907992_960_720barcelona-1893163_960_720barcelona-4275011_960_720casa-mila-573986_960_720

Programma

Dit is slechts een voorbeeld. Voor uw groep zal het programma helemaal op maat samen worden gesteld. Het is natuurlijk mogelijk om meer of minder dagen in te plannen. Het is natuurlijk mogelijk om meer of minder dagen in te plannen.
  • Dag 1Aankomst in Costa Brava. Verblijf in een hotel in Roses of Tossa de Mar afhankelijk van wensen in het programma.
  • Dag 2Vertrek vanaf hotel naar Olot, La Garrotxa. Hier krijgt de groep een veldwerk. Een officiële gids en werkbladen zijn inbegrepen. Natuurlijk kun je als (ak) docent zelf ook jouw uitleg momenten pakken! Bezoeken van o.a. de jongste vulkaan Croscat van het gebied en de basaltzuilen in Sant Joan Les Fonts.
  • Dag 3Verblijf Tossa de Mar: Barcelona dag. Allerlei gewenste activiteiten mogelijk, zoals: stadswandeling, bezoek Camp Nou, geweldig uitzicht van Barcelona vanaf Montjuic, Park Güell van Gaudi of La Sagrada Familia. *Verblijf Roses: Vertrek naar Estartit. Boottour met glasbodem en officiële bioloog gids naar de Medas-eilanden. In de middag naar historisch Middeleeuws-Romaans stadje Pals en de Ruïnes of Empuries.
  • Dag 4Verblijf Tossa de Mar: Dag in het teken van de rivier de Tordera. Vetrek naar Mountain of Montseny en in de middag naar de 7 km² gevormde delta, dichtbij het strand van Blanes. De hele dag is gevuld met een veldwerk waarbij de leerlingen met opdrachten en gegevens verzamlen bezig zijn. Verschillende geografisiche begrippen en processen met betrekking tot het rivierensysteem komen terug. *Verblijf Roses: Vetrek naar Natural Park Roses. Bezoeken Cap de Creus, Tudela en de vuurtoren. Dag staat in het teken van rotsformaties en het kustgebied met zijn zichtbare geografische processen.
  • Dag 5Vertrek naar huis.

Spanje >> Geografie Reis, Catalonië

Vulkanen, Basaltzuilen, Erosie, Verwering, Rotsformaties, Heuvels, Wind, Delta… Aardrijkskunde is buiten! Dus ga er op uit! Op naar Catalonië!

 

Zijn dit begrippen die jij in de les uitlegt met (zelfgemaakte) foto’s? Natuurlijk, zoals elke aardrijkskunde docent. Maar hoe gaaf is het om deze begrippen met de bijbehorende processen in het veld te laten zien en uit te leggen?

 

Accommodatie: hotels in Tossa de Mar of Roses.

Vervoer: bus- of vliegreis.

 

Hieronder hebben wij kort uitgelegd welke plekken er bezocht kunnen worden tijdens de Geografie Reis in Catalonië, Spanje.

 

La Garrotxa Natural Park: de plek in Catalonië waar de tektonische processen zichtbaar zijn. Croscat is de jongste vulkaan tussen alle oude dode vulkanen, die inmiddels in het gebied zichtbaar zijn als 40 heuvels. Bij Croscat kunnen de leerlingen de structuur van een vulkaan van binnen en buiten bekijken. Het oude vulkanische verleden is zichtbaar in het landschap. De dorpen bij Sant Joan Les Fonts zijn gebouwd op basaltzuilen en in het landelijk landschap is te zien hoe het is aangepast aan de voordelen van de aanwezigheid van vulkanen.

 

Estartit:  boottour naar de archipel Medes-eilanden. De Medes-eilanden vormen tegenwoordig één van de belangrijkste zee-, flora- en fauna reservaten van het westelijk Middellands Zeegebied.

Pals: een historisch Middeleeuws Romaans stadje gebouwd op een heuvel met een oude 15 meter hoge klokkentoren, Torres de les Hores. Het centrum is bijzonder goed bewaard gebleven met mooie uitzichten over de lager gelegen delen van Pals.

Empuries: deze stad werd gesticht door Griekse kolonisten, maar werd later bezet door de Romeinen. Er zijn veel ruïnes nog zichtbaar.

 

Mountain of Montseny: onderzoek naar het rivierensysteem. De rivier Tordera staat centraal in het veldwerk. Er worden gegevens verzameld waarbij de groep bezig is met begrippen en processen zoals, boven-, midden-, benedenloop, erosie, sedimentatie, verhang, debiet etc. Een officiële geografie gids, werkbladen en het gereedschap dat nodig is voor het onderzoek is inbegrepen. De dag wordt afgesloten in de monding van de rivier Tordera; de delta.

 

Cap de Creus: de plek waar de Pyreneeën eindigen in de zee. Door de stevige wind en de verwerende werking van de zee is er een bizar maanlandschap ontstaan. Erosie en verwering hebben hun vrije loop gehad. Tijdens de hike zijn er verschillende rotsformaties te herkennen. Tudela is het stukje met verbazingwekkende rotsformaties waarin soms vormen van dieren in te herkennen zijn. Geen wonder dat vele kunstenaars hier geïnspireerd zijn voor hun kunstwerken, waaronder kunstenaar Dali.

.
.